Polisens tips på inbrottsskydd

Här listas vad som sägs vara polisens tips på inbrottsskydd, det vill säga hur man ska skydda sig mot inbrott.

Du ska tänka som en tjuv

Först och främst, tipsar Polisen, så måste du tänka som en inbrottstjuv. Det är inte så svårt – det är enklast möjliga väg in som gäller. När vi pratar om villor och andra lokaler i markplan så är det först och främst fönster och altandörrar som är utsatta. Kan man helt enkelt krossa en ruta och vrida om dörrvredet på insidan så gör man inbrott på under fem sekunder. Måste man däremot bryta sönder dörr eller galler så tar det naturligtvis längre tid.

Men skalskydd (yttre skydd) är bara en del av skyddet. När man frågat ett antal inbrottstjuvar om vad de tycker sämst om, så kommer två högst levande ting överst på hatlistan, nämligen nyfikna grannar och hundar!

Men efter dessa nyfikna ögon kommer det som faktiskt försvårar angreppet, nämligen säkerhetsdörr, gallergrind, fönstergaller och naturligtvis även inbrottslarmet.

Många inbrott sker när man är hemma. Ofta känner man sig kanske trygg i sitt eget hemområde, varesig det är i villaområdet, semesterbyn eller i portuppgången bakom lägenhetsdörren. Men det är bedrägligt – för lämnar man dörren olåst så är tjuven ofta framme. Man gläntar på dörren och tömmer fickorna på jackor och väskor som står innanför. Det här är irriterande stölder som ofta tar lång tid innan man upptäcker och då är tjuven redan långt borta. I värsta fall har han fått med sig bilnycklarna och naturligtvis då även bilen.

Så lås alltid ytterdörren!

Håll tjuven utanför ditt hem

Släpp inte heller in någon okänd person i bostaden. Det kan vara aldrig så trevlig säljare, någon som utger sig för att vara myndighetspersoner, från sjukvård eller städhjälp. Gemensamt för alla är att de hittar på en anledning för att komma in i lägeneheten för att endera stjäla direkt eller rekognosera för kommande inbrott.

Polisens tips är att vara kritisk: Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer skall vara försedda med telefonnummer. Ring och kolla!

Tillåt insyn

Tänk på det här med granskande ögon – försök att ha åtminstone lite insyn på tomten. Om en inbrottstjuv kan jobba helt ostört så hjälper det nästan inte vad man än har för skydd. Risken för upptäckt är ett av de absolut mest avskräckande elementen när tjuven gör sin riskbedömning. Ju längre tid han (det är oftast en ”han”) måste lägga ner på inbrottet och ju öppnare det är, desto större är chansen att han avstår.

Skaffa ett bra inbrottslarm

Larm är bra – men ett problem kan vara att ett larm inte går förrän tjuven redan är inne i huset eller lokalen. Försök att installera inbrottslarm som går redan vid åverkan på det yttre inbrottsskyddet. Det ska mycket till för att en tjuv ska fortsätta att bryta i dörren om larmet har gått.

Ha bra och säkra lås

Om du har gallergrindar eller säkerhetsdörrar – se till att komplettera med bra och godkända lås. Hos auktoriserade låssmeder finns inbrottsskyddande produkter för såväl fönster som dörrar. Anlita en auktoriserad installatör eller gör installationen själv (om det är lämpligt enligt instruktionerna för dörr/lås), men köp aldrig varesig dörren eller tjänsten av dörrförsäljare. Det kan mycket väl vara dåliga produkter och kanske rentav en förberedelse för inbrott.

Skaffa lås med så hakregel finns för både altandörrar (säkerhetsspanjolett) och entrédörrar. För säkerhetsdörrar bör du konsultera leverantören av dörren för att få ett matchande låssystem.

Ha koll på hemförsäkringen och färsäkringsskyddet

Försäkringsbolaget är också en bra källa till information. De har lång erfarenhet av inbrottsskydd och kan mycket väl ha specifika krav på just din bostad för att hemförsäkringen ska gälla. Kolla med dem så du inte råkar dubbelt illa ut om olyckan är framme.

Fotografera och märk dina värdefulla föremål. Förvara fotografierna i bankfack. Tänk på att tjuven inte är den enda fienden när det kommer till riktigt värdefulla saker med affektionsvärde. En brand förstör också allt i sin väg om man har otur. Kontrollera dina brandlarm – testa batteriet med jämna mellanrum!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *